3 Messengers van #DeGroteBevraging willen hun ervaringen delen met jou

Ga aan de slag met Be the Messenger. Je helpt er niet alleen #DeGroteBevraging mee vooruit, het is ook de ideale gelegenheid om het contact met oude vrienden aan te halen. Beetje onzeker over hoe te beginnen? Hier vind je 3 getuigenissen, ter inspiratie.

Be the Messenger, wat is dat? Je kan alle informatie over ons project hier vinden. Kort gezegd zijn onze Messengers mensen die via Facebook Messenger zoveel mogelijk vrienden vragen om de grote bevraging in te vullen. Heb je ze nog niet ingevuld? Rep je ernaar toe! Klinkt boeiend? Rep je hier naartoe en schrijf je in!

Zo ging het bij Nadine (50):

Be the Messenger, of hoe de grote bevraging van de PVDA vrienden overtuigt, die op hun beurt vrienden overtuigen, die op hun beurt vrienden overtuigen, die op hun beurt …

“Ik heb heel mijn FB-vriendenlijst afgelopen en 70 mensen een bericht gestuurd. Verschillende mensen hebben de bevraging ondertussen ingevuld (en lieten me dat weten), anderen beloofden dat een van de komende dagen te doen.
Wat ik vooral leuk vond, is dat het een pak contacten weer opfrist. Weer even bijpraten met mensen met wie ik al een poos geen contact meer had. Ik heb ook een aantal FB-vrienden aangesproken met wie ik eigenlijk nooit echt (FB-) contact heb, laat staan een politieke babbel, maar die wel in mijn buurt wonen, zoals een ouder van een voetbalvriendje van mijn, of zoals een bekende Vlaming, waar ik ooit FB-vriend mee werd, enz. Ik legde dan telkens uit dat we mekaar niet echt goed kennen, maar dat ik toch graag een vraag wil stellen en hoop dat ze dat niet vervelend vinden. Tot hiertoe geen negatieve reactie, integendeel mensen van wie je het niet verwacht zeggen meteen: ok ik doe dat.”

Zo ging het bij Kristof (35):

“Gisteren stuurde ik een berichtje naar mijn Antwerpse Facebookvrienden die ik de volgende weken zo niet één, twee, drie tegen het lijf ga lopen, om hen te vragen #DeGroteBevraging in te vullen. De resultaten zijn verbluffend: 26 vrienden antwoordden me, 21 vrienden gaan ze invullen, 5 vrienden hadden ze al ingevuld. Drie mensen gaan bovendien zelf aan de slag bij hun vrienden en familie. Het loont dus echt wel de moeite om Messenger te worden!"

Be the Messenger, of hoe je nog eens met mensen afspreekt dankzij de grote bevraging van de PVDA

Zo ging het bij Samir (27):

“Zonet 41 persoonlijke berichtjes verstuurd via Messenger! Ik heb gewoon mijn vriendenlijst afgescrold. Voorlopig resultaat: 16 bevestigingen en twee mensen die de bevraging al hadden ingevuld. Van de rest wacht ik nog op antwoord. Maar dat is dus een respons-ratio van 45% en een succesratio van 40%. En ik denk dat er nog zullen bij komen. De moeite waard om even de tijd voor te nemen dus.
Ik heb mijn tekstje bij iedereen wel een beetje aangepast (‘lang geleden, wanneer spreken we nog eens af?’, etc). Maar dus, wat ik schreef: ‘Hey [voornaam], cava? Kheb een vraagje. Een tijdje geleden hebben we met de PVDA een grote bevraging gelanceerd, waarmee we de mening van tienduizenden Belgen willen horen. We doen dit altijd ruim voor de verkiezingen, zodat we bij het opstellen van ons programma goed rekening kunnen houden met waar de mensen van wakker liggen. Wil jij ze misschien ook invullen? www.degrotebevraging.be. Groetjes en bedankt!’”

Zo ging het bij Nele (26):

“Ik had mijn dichte vrienden al gevraagd voor de bevraging via Messenger, maar ik merkte dat ik het moeilijk vond om verder te gaan dan die groep. Bij velen had ik wel een reden om hem of haar níet te vragen om de bevraging in te vullen:

- die persoon staat niet dicht genoeg bij de PVDA
- die heeft het waarschijnlijk al van iemand anders gekregen
- die gaat het raar vinden dat ik dat vraag

Daarom heb ik beslist om niet mijn vriendenlijst te overlopen, maar een ander systeem te zoeken.

Het werkt dus wel. De grootste drempel lag … bij mezelf

Ik heb gewoon gekeken naar iedereen met wie ik het voorbije jaar heb gechat – ook al was het maar om elkaar een gelukkige verjaardag te wensen – en die mensen gevraagd de bevraging in te vullen. Telkens met twee of drie persoonlijke zinnetjes, zoals “Hoe is het?”, of “Ondertussen een jaar in Antwerpen, is Gent nog steeds zo mooi?”, of terugkomend op het laatste gesprek dat we hadden. Telkens echt niet lang, maar het maakte het wel makkelijker om op een persoonlijke manier te kunnen beginnen en daarvoor het laatste gesprek te kunnen gebruiken.

Dan voor elke groep waar ik het moeilijk mee had, voegde ik een zinnetje toe.
- voor de mensen van wie ik dacht dat ze niet dicht genoeg bij de PVDA stonden: “Ik hoor graag wat je van de bevraging zelf denkt. Wat vind je ervan dat de PVDA zo’n initiatief neemt?”
- voor de mensen van wie ik dacht dat ze de vraag wellicht al van iemand anders hadden gekregen; “Je hebt er misschien al van gehoord, maar de PVDA organiseert een grote bevraging.”
- voor de mensen van wie ik dacht dat ze mijn vraag raar zouden vinden: “Je weet waarschijnlijk al dat ik actief ben bij de PVDA”, waarna ik uitlegde dat vanuit de mensen werken de spil is van onze partij en dat die bevraging heel belangrijk is voor ons.

Na een half uurtje kreeg ik al van vijf mensen antwoord dat ze de bevraging hadden ingevuld. Het werkt dus wel. De grootste drempel lag … bij mezelf.”

Zo ging het bij Ben:

Het helpt blijkbaar om het ambitieuze doel voor te stellen

“Een opmerkelijke vaststelling: wanneer ik uitleg dat we 10.000 mensen zoeken om de bevraging in te vullen en ik er daarvan zelf 100 wil vinden, stelden drie van de vijf mensen die ik vroeg, zelf voor om verder te kijken in hun vriendenkring. De ene ook via Messenger, een andere op een weekendje Ardennen met vrienden. Zeer bemoedigend. Het helpt blijkbaar om het ambitieuze doel voor te stellen en duidelijk te maken dat je er zelf echt voor wil gaan.”

 


Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.